D.KRAJCER: Nové vedenie MK sa spochybnilo krokmi v oblasti verejnoprávnych médií

19.07.2012 Bratislava

Bratislava 18. júla (TASR) - Prvých sto dní ministerstva kultúry pod vedením Mareka Maďariča (Smer-SD) poznamenali podľa parlamentného poslanca a exministra kultúry Daniela Krajcera (SaS) predovšetkým veľké pochybnosti, ktoré vyvoláva jeho postup v oblasti verejnoprávnych médií. "Nielen pri pravdepodobne nezákonnom odvolávaní generálnej riaditeľky Rozhlasu a televízie Slovenska, ale aj pri snahe opätovne zaviesť od roku 2013 koncesionárske poplatky," zhodnotil Krajcer.

Exminister však naznačil aj pozitíva súčasného vedenia rezortu kultúry. Programové vyhlásenie vlády v oblasti kultúry podľa neho nadväzuje na priority z predchádzajúceho obdobia. Vychádzať má pritom zo Stratégie rozvoja kultúry na roky 2012 až 2016, ktorá sa začala pripravovať v roku 2011, teda v období, v ktorom bol Krajcer ministrom kultúry.

Veľkým rizikom je však podľa neho údajná hrozba pozastavenia digitalizácie kultúrneho dedičstva. "Výsledkom môže byť úplný kolaps finančne najvýznamnejšieho projektu v histórii slovenskej kultúry," zdôraznil Krajcer.

Súčasné vedenie rezortu kultúry pritom za negatívny stav, v ktorom je projekt digitalizácie, viní práve predchádzajúcu vládu. Analýza mala podľa ministra Maďariča poukázať na meškania a nedostatky v každom z deviatich národných projektov oproti plánovaným a schváleným harmonogramom ich implementácie. Do jeho nástupu sa vraj nezrealizovali desiatky potrebných a plánovaných verejných obstarávaní. "Najväčšia hrozba však bola v tom, že niektoré významné digitalizačné aktivity boli plánované duplicitne, čo zakladalo v budúcnosti riziko vysokých neoprávnených výdavkov," uviedol Maďarič.
 

Vyberte región